• VASTUULLISUUS

 


890E60E7-033E-4B43-829D-2E62A6D07C21.jpeg

Seuraavissa kappaleissa keskityn kertomaan tärkeimmät minun yritykseni toiminnan kannalta huomioon otettavat asiat vastuullisuudesta puhuttaessa, ja ne ovat suunnittelu, valmistus, materiaalit ja ylijäämä.

Haluan viestiä vastuullisuudesta informatiivisesti ja toivonkin, että luettuasi alla olevat kappaleet, olisit saanut käsityksen Miniatyylin tavasta tehdä kokonaisvaltaisesti parempia valintoja ympäristön ja ihmisten kannalta, tuottaessaan tuotteitaan. On myös huomioitava, että vastuullisuuden suhteen ei saa jäädä laakereilleen lepäämään, sillä se on jatkuvaa työtä ja aina löytyy parannettavaa. 


9B343A46-5B62-408D-92D4-7C37DCC0373B.jpeg

SUUNNITTELU

Tuotteiden suunnittelun lähtökohtana on ajatus, että tuotan vain käyttäjänsä löytäviä, pitkäikäisiä tuotteita. Mitä pidempään tuote palvelee alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan, sen parempi. Mikäänhän ei ole turhempi ostos kuin kaapin perukoille hylätty vaate, oli se sitten kuinka vastuullisesti tuotettu tai ei.

Miniatyylin mallisto ei vaihdu sesongeittain. Kaikkea suunnittelua johtaa kuitenkin ajatus turhan tuottamisen välttämisestä. 

1E2C8A8C-4276-4A72-8147-DC64B549AF25.jpeg

Suunnittelen Miniatyylin vaatteet niin, että niitä on helppo käyttää usein ja paljon. Pesumerkkiinkin on painettu ”tehty pidettäväksi”-teksti, eli tykkää ja käytä. Miniatyylin vaatteet ovat helppoja yhdistellä myös muiden vaatemerkkien kanssa. Vaatteissa on tuplakoot ja osassa malleista väljä mitoitus, mitkä mahdollistavat pidemmän käyttöiän per käyttäjä. Miniatyylin lastenvaatteet ovat muotokieleltään selkeitä ja värimaailma on aina harkittua, ei silti tylsää. Näin vaatteet kestävät esteettisesti myös aikaa. Vaatteet ovat lisäksi käytännöllisiä ja monikäyttöisiä. 

Testaan ja koekäytän uusia malleja ja kankaita oikeassa elämässä ennen tuotantoon päästämistä. Näin pystyn parhaiten toteamaan mikä toimii ja mikä ei ja tekemään tarvittavat muutokset.

Vaatesuunnittelijana ja oman vaatemerkin luojana on erityisen tärkeää jo suunnitteluvaiheessa miettiä vaatteen koko elinkaarta. Mitä tapahtuu valmistuttamalleni vaatteelle, kun se ei enää kuntonsa puolesta palvele alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan, vaan on niin sanotusti loppuunkäytetty. Ennen tuota pistettä, vaatteiden matkalle mahtuu toivottavasti monta pientä kulkijaa, jotka saavat pukea ylleen käytettyä Miniatyyliä. Kannustan asiakkaitani antamaan vaatteen seuraavalle käyttäjälle sen jäätyä pieneksi. Myös käytetyn vaatteen korjaaminen ja sitä kautta vaatteelle lisää käyttöikää antaminen tukevat kiertotalouden tavoitteita. Elinkaarensa päässä olevista tuotteista kierrätetään materiaali uusiokäyttöön.

MATERIAALIT

Lastenvaatteissa materiaaleilta vaaditaan paljon. Niiden tulee olla ehdottomasti turvallisia lapsen herkkää ihoa vasten ja näin Miniatyylillä on. Käyttämilläni materiaaleilla on GOTS-sertifikaatti  ja Öko-tex 100 1 luokan sertifikaatti.

Miniatyylin lastenvaatteet on tehty sertifioidusta luomupuuvilla-elastaani sekoitteesta sekä 100% sertifioidusta luomupuuvillasta. Elastaani on synteettinen tekokuitu, jolle ei ole vielä ominaisuuksiltaan täysin vastaavaa luonnonmukaisempaa korviketta. Elastaani joustaa ja palautuu hyvin, näin vaatteen ulkomuoto ja käyttömukavuus pysyvät hyvinä.

Luomupuuvilla tuotetaan luonnonmukaisesti eli viljelyssä ei käytetä keinotekoisia lannoitteita tai torjunta-aineita eikä geenimuunneltuja siemeniä. Luomupuuvillalla on tavanomaisen puuvillan tapaan myös huonotkin puolensa. Se vie viljely pinta-alaa ja kuluttaa vettä. Sertifioidun luomupuuvillan edut tavanomaiseen puuvillaan nähden ovat kuitenkin merkittävät. 

Materiaalien tulee myös kestää käyttöä ja toistuvia pesuja, lisäksi ne tulee valita käyttötarkoitukseen sopiviksi. Materiaalien tulee olla miellyttäviä niin tunnultaan kuin nöältään sekä niiden tulee olla ekologisesti ja eettisesti tuotettuja. Ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa ja autuaaksi tekevää materiaalia, vaan valinta pitää tehdä tapauskohtaisesti ja punnita, mikä juuri kyseiseen vaatteeseen on paras vaihtoehto.

Miniatyylin materiaalit valmistetaan Portugalissa ja Turkissa. Luomupuuvilla on kasvanut Turkissa. Etsin ja testaan uusia vastuullisia materiaaleja säännöllisesti.

566CFAA5-6AA5-41B3-A1B2-EB808A1AAF47.jpeg

Miniatyylin paperituotteet painetaan paikallisessa painotalossa Jyväskylässä. Miniatyylin paperituotteiden materiaalit on myös valittu harkiten, kortit tehdään luonnollisen tuntuiseen ja sävyiseen laadukkaaseen kartonkiin, joka on uusiomateriaali. Julisteet painetaan FSC-sertifioidulle vahvalle ja laadukkaalle paperille. Raaka-aine on peräisin hyvin ja kestävästi hoidetuista metsistä ja valmistuksessa noudatetaan lainsäädäntöä, joka takaa metsien, henkilöstön ja ympäristön hyvinvoinnin.


6C16E08D-FD7E-4968-8797-DB50CB7C5A44.jpeg

VALMISTUS

Miniatyylin tuotteet kantavat ylpeinä Avainlippu-merkkiä. Miniatyylin lastenvaatteet suunnitellaan, kaavoitetaan, sarjotaan, leikataan, ommellaan ja viimeistellään Suomessa. Valmistus tapahtuu pieninä erinä, yhteistyöompelimoissa. Paperituotteet painetaan painotalossa Jyväskylässä. Miniatyyli työllistää välillisesti monia yrityksiä Suomessa.

AC29B1B6-7B4D-4632-80C2-97DF8A02F0FE.jpeg

Kuvassa: Ompelimo Millimetrin Anne Tampereella.

Miniatyyli haluaa kantaa oman pienen kortensa kekoon ja olla osaltaan säilyttämässä vaate- ja tekstiilituotteiden valmistusta Suomessa. Vaatteen valmistus on edelleen hyvin paljon käsityötä, lisääntyneestä teknologiasta huolimatta.

Miniatyylillä tuotanto tapahtuu lähellä, pieninä erinä, eettisesti. Tämä on arvoihin perustuva valinta, ei missään nimessä helpoin eikä halvin tapa. Kaukana massatuotetut vaatteet ovat osaltaan muokanneet hintakäsitystämme vaatteista ja Suomessa valmistettua vaatetta saatetaankin päivitellä kalliiksi. Suomessa työn hinta on Euroopan korkeimpia. Ompelutyö olisi mahdollista teetättää halvemmalla ja silti vastuullisesti myös muualla, mutta tässä kotimaisen työn puolesta tehty päätös on Miniatyylille tärkeä arvoihin perustuva valinta. Usein myös ekologisemmat materiaalit maksavat enemmän. Lähellä tapahtuvan tuotannon etuja ovat myös valmiiden tuotteiden lyhyet kuljetusmatkat.

YLIJÄÄMÄ

Otan talteen suurimman osan ompelimoilta leikkuussa syntyvistä paloista ja suikaleista. Tällä hetkellä kaikkein pienimmät suikaleet menevät sekajätteeseen. Lahjoitan osan leikkuuylijäämästä paikallisen ammattiopiston käyttöön ja osan paloista varastoin ja niistä syntyy aika ajoin uusia pientuotteita, kuten nyt valikoimassa olevat KIEDO-hiuspompulat, KÄTKE-kintaat ja TUU TUU-tossut. Tärkeä osa vaatteenvalmistusta on huolehtia myös tästä täysin priimasta materiaalista, jotta sen valmistukseen kulunut energia ja resurssit eivät mene hukkaan vaan leikkuujäämistä jalostuu uusia tuotteita. 

Leikkuujätteen syntyä vähennän tarkoilla leikkuusuunnitelmilla sekä suunnittelemalla alunperin jo malleja, joissa leikkuuvaiheessa syntyy mahdollisimman vähän ylijäämää. Tässäkin täytyy tehdä kompromisseja, ei ole järkevää esim. tehdä sen takia nolla hukka-tuotteita, että ei tule jätettä, jos vaate itsessään ei ole käyttökelpoinen muotonsa vuoksi tai jos valmistus viekin huomattavasti enemmän resursseja muuten. 

48F6D386-5FE8-4D85-970D-4355C47D8861.jpeg

6965FE75-0996-4E58-B6F9-7216234D2243.png